10 невероятни факти за хигиената в Древен Египет

10 невероятни факти за хигиената в Древен Египет

Представа за хигиената, чистота и миризмата на тялото в древния свят е много неясна. Но учените смятат, че древните египтяни са имали много напреднала цивилизация, не само по отношение на строителните технологии, но също така и от гледна точка на хигиената.

1. Дъх на мента

Hesi-Re се счита за първият зъболекар в света, който е работил по времето на фараона Джосер около 1600 г. пр.н.е. (По време на Третата династия на Египет). Въпреки това, първото доказателство за стоматологията датира от 3000 г. пр.н.е. На папирус са показани подробни инструкции за това как да се излекуват ранните проблеми в устата. Именно по това време се заражда стоматологичната хирургия. А “за тези, чийто дъх мирише толкова лошо, колкото домашни животни”, се препоръчва гранули с мед в комбинация с отвара от билки и подправки.

Египет

2. Паразити

Египтяните се опитвали активно да се борят с вредители и паразити. В опит да си изчистят главата от въшки, мъже, жени и деца си бръснели главите, а свещениците и хората от висшето общество си отстранявали космите по цялото тяло. Но освен временни процедури, като например подстригване, египтяните, използвали също за лечение и репеленти. Така например, те се използвали разтвор на сода за хляб и сол , с който са напръсквали домове си, за да премахнат  бълхите.

Египет

3. Обрязването

Въпреки, че антрополозите не са съгласни за произхода на обрязването, те вярват, че ритуалът се практикува в Египет още през 4000 г. пр.н.е.. Масовата церемония по обрязването е провеждана сред момчетата под 15-годишна възраст и са били предназначени за обреда на пубертета, както и за по-голяма яснота. Някои антрополози твърдят че процедурата се появява, като знак за оскверняване или робство. В действителност, отглеждането на воини в древен Египет е изисквало да са били кастрирани преди, но това често води до смърт. 

Египет

4. Дезодорант

На Египтяните често се преписва  изобретяването на първия дезодорант. Те се опитали да се отърват от неприятната миризма на пот, чрез различни подправки като канела и цитрусови плодове. Чрез смесване на много аромати, включително цъфтящи храсти вечнозелени рожков, те направили природно обезмирисяване на  подмишниците. Също така, да се отърват от миризмата, те се бръснели под мишниците.

Египет

5. Древни рецепти

В продължение на две хиляди години преди Hesi-RE-първият зъболекар в света, египтяни и вавилонци използват своя собствена версия на четката за зъби, която е направена от клонки с краища раздърпани конци. Тези примитивни четки за зъби са намерени в гробниците край мумифицираните останки на техните собственици, които датират от 3500 г. пр.н.е. В националната австрийска библиотека във Виена, има колекция от папирус документи, в които могат да бъдат открити най-старите известни в света рецепти за паста за зъби, състояща се от изсушени цветя ирис, сол, черен пипер и мента.

Египет

6. Аксесоари

Отделянето внимание на египтяните, към външния им вид може да се види от намерените накити в техните гробове. В древното царство са били погребвани с техните накити и аксесоари за красота. Така например, се срещат декоративни фиби и гребени, изработени от слонова кост и сребро, бронз пинсети, за да оформят веждите и златни бръсначи. Също така често се срещат полирани медни огледала със сложни елегантни дръжки, които са поставени под главата на починалия или в предната част на лицето им.

Египет

7. Превантивна медицина

Превантивна медицина е също толкова развита при египтяните, както и всякакви други предпазни мерки, които служи за  поддържане на здравето им и за предотвратяване разпространението на болестти. В тази връзка, те са фокусирани главно върху диети. Например, египтяните, включвали в диетата си  лук, чесън и репички, които са изключително богати allistatinom, алицин и rafaninom – мощен природен антибиотик.

Египет

8. Гримиране на очите.

Очарователен грим на очите, който се превърна в олицетворение на древният египетски блясък, всъщност не служи само за суета. При анализа на 52 проби от древни козметични грима, учените са установили, че повечето от вещества са на базата на олово използвано в египетски козметика, повишава нивото на азотен оксид в човешки кожни клетки с 240%. Важното е, че азотният оксид стимулира имунната система, за да помогне в борбата с болестта. Това е особено важно в тропическите заблатени области като Нил.

Египет

9. Медицински познания.

В “Еберс папирус”, датиращи от 1500 г. пр.н.е., са описани подобни материали на сапун, които са направени с помощта на алкални соли, както и растителни и животински мазнини. Това вещество се използва не само за почистване, но и за лечение на кожни заболявания. В действителност, “папирус Еберс” включва цялата рецепта 877, което е най-ранното документирано описание.

Египет

10. Жените лекари.

Във време, когато жените са много ограничени от гледна точка на свободата на избор, египтяните са били различни от други общества, те са смятали, че образованите жени имат право да работят във всяка област на техния избор. Жените лекари  по-често участват в акушерството. Въпреки това, те използват различни видове чай. Например, най-ранният известен тест за бременност е създаден от египтяните и за него са били необходими ечемик и лимец  (пшеница). Жените трябвало да уринира върху зърното няколко дни и ако  ечемикът или лимецът не започне да покълнат, това означаваше, че жената не е бременна. Интересното е, че съвременните учени са потвърдили, че урината в небременни жени потиска растежа на зърна.

Египет

Източник: http://www.novate.ru/blogs/031116/38681/

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association