Мексикански учени са открили пирамида в рамките на друга пирамида в свещения град на маите

Мексикански учени са открили пирамида в рамките на друга пирамида в свещения град на маите

Според експерти, сградата е построена от първите жители на Юкатан между 500 до 800 години от новата ера. 

Мексико Сити, 17 ноември. / Corr. Иван Валюк ТАСС /. Уникалният метод на триизмерна електронна томография е позволил на мексикански учени да  направят важно откритие в свещения град на маите Чичен Ица на полуостров Юкатан. Тя е малка пирамида във вътрешността на пирамидата на Kukulcan, известен също като “El Castillo”. Това се съобщава в прес-конференция в сряда, изследователи от Факултета по инженерство на Националния автономен университет на Мексико.

Ел

Според експерти, сградата е построена от първите жители на Юкатан между 500 до 800 години. от новата ера. Размерите и са дължина 10 метра и 30 широчина. Находката е направена от същите експерти, които преди година потвърдиха, че в рамките на El Castillo съществува подземен дълбочинно езеро с диаметър около 20 метра. Чичен Ица е основана, вероятно, в VI век преди новата ера. До XVI век, когато испанската колонизация на Северна и Южна Америка, той е бил в продължение на няколко века остава в руини.

El Castillo – бога на вятъра, вода, огън и въздух – е смятан за една от основните забележителности на древния град, който през 1988 г. е вписан в сайта на ЮНЕСКО за световно наследство. В момента той е много популярен сред туристите, които идват в Мексико, и се посещава от над един милион души всяка година.

Източник : http://tass.ru/nauka/3790654

Крис сервиз

Крис сервиз

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 3]

Свързани новини

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association