Падащ метеорит над Испания

Падащ метеорит над Испания

На 15 ноември 2016 в Южна Испания са видели огнено кълбо, което изгоря в небето, след това избухна на 110 км от град Гранада. Скоростта на полета на госта е била около 120 км \ ч.

Според учените, метеоритът е фрагмент от кометата Енке. Това събитие е било потвърдено от Университета за наблюдателни средства в Уелва, астрономически комплекс на Ла Хийт в Толедо и обсерватория в Сиера Невада в Гранада и Ла Сагра в Севиля.

Професор Хосе Мария Мадиедо от астрономическия комплекс на Ла Хийт съобщи, че светло сферичният обект най-вероятно е фрагмент от кометата Енке. Той е летял в атмосферата на Земята и е поел в североизточна посока, а след това се взриви над южната провинция Хаен. Паданали отломки са намерени близо до град Algarinejo.

Кометата 2P / Енке е с големина от около 4,8 км (2,98 мили) в диаметър. орбитален период на кометата около Слънцето е 3.30 години. Кометата Енке има най-краткия орбитален период сред всички известни комета в рамките на нашата Слънчева система.

метеор

Кометата Енке е на майка комета от метеоритния поток Taurids. поток, които има пик през октомври / ноември всяка година – това са бързи метеори (104,607.36 км / ч или 65,000 мили в час), известни с като огнени топки. Огнените топки – е метеори, които са по-ярки от Венера (когато се гледат сутрин или вечер в небето с видима яркост с магнитуд -4). Те могат да създадат големи експлозии на светлина и цветове и много повече, отколкото средният метеоритен дъжд. Това се дължи на факта, че метеоритите са получени от по-големи частици на материал от комета.

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-11-18-98373

Крис сервиз

Крис сервиз

[Total: 1   Average: 3/5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association