Средната температура в Арктика е с 20 градуса над нормата

Средната температура в Арктика е с 20 градуса над нормата

Сега в Арктика е полярна нощ, почти на всякъде царува тъмнина на Северния полюс.

Обикновено в региона по това време на супер-студено, а морският лед, който покрива голяма част от Северния ледовит океан,  расте и се сгъстява. Въпреки това, през есента на 2016 нещо се обърка:  Арктика е супер-гореща, въпреки огромната площ на студен полярен въздух над Сибир.

Основен индикатор за състоянието на Арктика е площта от морски лед, покриващ Северния ледовит океан, която достигна рекордно ниско ниво. Разбира се, Арктика замръзва, както винаги по това време на годината, но не толкова бързо, колкото обикновено. Площта на лед сега е дори по-ниска, отколкото по време на бедната на лед 2012 година.

Arktika

Датският метеорологичен институт съобщава, че средната температура в Арктика е 20 градуса по Целзий над нормата за северните ширини над 80 градуса. Температурата на региона на север от 80 градуса ширина – е – 5 градуса по Целзий. За сравнение, преди е била – 25 градуса по Целзий.

За втора поредна година температурата на Северния полюс се покачват до ниво изключително топло. В последните дни на 2015 г. температурата в близост до полюса се е увеличила до точката на топене, това се дължи на гигантска буря, която “изпомпва” топлия въздух в региона.

Арктичната топлина от 2016 е в резултат на комбинация от рекордно нискиият морски лед, тънък лед и огромно количество топъл влажен въздух от по-ниските географски ширини, който задвижва на север  много бърз поток топъл въздух.

Необичайно топлият въздух наводнени Арктика през октомври. 19 метеорологични станции около Северния ледовит океан са показали, че средната температура е 2 градуса по Целзий над рекорда, поставен през 1998 година. А температурата се повиши дори по-високи през ноември.

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-11-21-98471

cоffestore

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association