Китайците  дешифрираха генома на гинко билоба

Китайците дешифрираха генома на гинко билоба

Международен екип от учени са дешифрирали генома на растението Гинко Билоба на – “Ginkgophyta.” Съобщи  Би Би Си.

Гинко билоба (Ginkgo biloba) е семенно растение, единственият съществуващ и днес вид в отдел Гинкови (Ginkgophyta), род Гинко (Ginkgo), поради което много често се нарича с родовото си наименование. В продължение на векове се смята, че е изчезнал в дивата природа, но в наши дни е установено, че се среща в ограничен район в Източен Китай, въпреки че дивият статут на тези дървета е спорен.

Значима особеност на Гинко билоба  е издръжливостта. Така че, ние знаем, че това растение е едно от малкото, които са оцелели от ядрената бомбардировките над Хирошима и няколко периода на заледяване в Китай. Ето защо, генетичният му профил е привлякъл интереса на учените. В новата си работа, изследователи от Китайската академия на науките и други институции са извършили последователно задълбочени изследвания на генома на Гинко билоба. Общо авторите изследват 41,840 гени или два терабайта информация.

гинко
 
Резултатите показват, че гинко геномна има дължина приблизително 3,5 пъти по-голяма от човешкия и все още в 76,58% се състои от повтарящи се копия (това обяснява дължината) и отпадъчна ДНК – последователности, чиито функции все още не са установени. Необичайно голям брой гени на растението са свързани със защита от стресови условия, вредители и патогени. Според учените, благодарение на тези си качества разстението притежава голяма адаптивност и приспособимост.
 
Изследователите се надяват, че дешифрирането на генома на гинко (общо възлиза на 10.6 милиона нуклеотидни базови двойки, и е 80 пъти по-голям от този на Arabidopsis thaliana (Arabidopsis thaliana)) ще се изяснят естествените механизми на борбата срещу растителноядните насекоми и родословието на голосемените. В допълнение, учените работят за привличане на общественото внимание към състоянието на опазване на растенията.

Приложение на Гинко билоба:

Орехоподобните семена на плодовете са особено ценени в Азия и са традиционна китайска храна. Ястия от гинко се сервират в специални поводи като сватби и на китайската Нова година. Приписват им се свойства на афродизиак. Консумирани в големи количества или продължително време могат да предизвикат отравяне с гинкотоксин (4′-О-methylpyridoxine). Изследвания показват, че конвулсиите, причинени от гинкотоксина могат да бъдат предотвратени или прекратени с пиридоксин.

Заради статута си в будизма и конфуцианството, гинко е широко засадени в Корея и части на Япония, като има индивиди надхвърлящи 1500-годишна възраст. Листото на дървото е символ на школата по японска чайна церемония Урасенке и символ на Токио. Отново гинко се явява и официално дърво на японската столица.

Източник : https://naked-science.ru/article/sci/kitaycy-rasshifrovali-genom-ginkgo

Крис сервиз

Крис сервиз

 

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Свързани новини

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association