Странните свойства на водата в нанотръби

Странните свойства на водата в нанотръби

Водата кипи при 100 ° С. Ниско налягане или заключването на вода в съд с микроскопичен обем понижава точката на кипене и замръзване. Но ако го пуснат в кухината на нанотръба, там става нещо невероятно. Вода замръзва при температура над 100 ° С.

В статия, публикувана в списание Nature Nanotechnology, професор Майкъл Страно (Майкъл Страно) от Масачузетския технологичен институт и колегите му описват преходите в необичайни фази, които се случват с вода, поставена в кухина на въглеродни нанотръби с диаметър само няколко от нейните молекули. Въпреки че точната температура при тези обстоятелства все още не е определена, като се използва вибрационна спектроскопия авторите са били в състояние да наблюдават състоянието на водите (течно, твърдо или газ) вътре в нанотръби. Установено е, че водата остава в твърда фаза при температура до 105 ° С и евентуално до 151 ° С.

нано

Учените предполагат, че точната стойност е силно зависима от диаметъра на нанотръбите. И обикновено разликата (например, 1.05 или 1.06 нм) може драстично да измени показателите (от десетки градуса), за да се промени температурата на фазовия преход на водата вътре в нанотръбите. Механизмите на тези промени не са известни. Според Страно и колегите му, не е ясно дори и  начина, по който водата е вътре: като цяло, въглеродни нанотръби имат хидрофобни свойства.

Неизвестна и специфична форма на лед или лед като твърдо вещество, в които има вода в тези обстоятелства. Въпреки това, учените са размишлявали върху факта, че всичко това се получава в проводници от въглеродни нанотръби, пълни с твърда (при стайна температура) вода в бъдеще. Каква е нуждата от тях, също не е ясно.

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-11-29-98770

cоffestore

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association