Церера (планета джудже): ярки петна и планини във формата на пирамида

Церера (планета джудже): ярки петна и планини във формата на пирамида

Космическият кораб «Dawn» (Dawn) стартира от Земята през 2007 г., и е с предназначение да изучи планетата джудже Церера, покрай която прелетя през 2015. Той остава в орбитата си и до момента, но ние можем да направим дори и кратка обиколка на Церера.

Церѐра (бивше обозначение 1 Церера е най-малката позната планета-джудже в Слънчевата система и единствената, която се намира в астероидния пояс. Представлява небесно тяло от скали и лед с диаметър 932 km, представляващо около 1/3 от масата на астероидния пояс, и към момента е най-масивният астероид. Открита е на 1 януари 1801 г. от италианския астроном Джузепе Пиаци. Това е първият открит астероид, но по това време Церера се е смятала за планета.Наименувана е на Церера, римската богиня на плодородието, майчинството и брака. По-късно получава статут на планета-джудже.

Повърхността на Церера е най-вероятно смес от лед, хидратни минерали, въглеродни съединения и глини. Изглежда Церера е разделена на скално ядро, ледена мантия и е възможно да помещава океан от течна вода под повърхността си. От Земята видимата звездна величина на планетата е между 6,7 до 9,3 и дори и при най-голяма яркост е прекалено неясна, за да бъде забелязана с просто око освен при изключително тъмно небе. Безпилотният космически апарат Даун, изстрелян на 27 септември 2007 г. от НАСА, изследва Церера при преминаването си покрай нея.

До 2006 г. е Церера е квалифицирана като обикновен астероид.

Във видеото можете да видите дълбочината на кратера е 3 и половина километра и планини  километър на шест и половина високи, което е ненормално от геоложка гледна точка. Сега на “Dawn” отива в по-висока орбита на Церера, и ще продължи да  събира информация. 

цера

Flecken Ceres

https://youtu.be/cRPzzonRPDk

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-11-28-98726

Крис сервиз

Крис сервиз

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association