Еволюция на воланите на Формула 1 в едно видео

Еволюция на воланите на Формула 1 в едно видео

Воланът в колата на Формула 1 отдавна престана да бъде устройство за завъртане на колелата на дърво и алуминий и се превърна в сложна притурка от въглеродни влакна и пластмаса. Нека да разгледаме най-забележителните примери за неговото развитие!

Формула 1 автомобилите са едни от най-сложните превозните средства, както се разбира колко много те се различават от конвенционалните машини, просто погледнете волана. Първите коли като цяло не са много по-различни от своите колеги на пътя и волана е все още доста примитивен. Това е бил един дървен волан с доста внушителни размери, за да се намали силата, необходима за контролиране на болидите.

volan

В началото на 1960, воланът се намалява значително в диаметър и след известно време в горната половина на волана просто е отрязана, така че да не пречи на пилотите. Следващата стъпка от еволюцията настъпила в края на 1980 г., когато се появява с кола полуавтоматична скоростна кутия с лостчета. Воланът е изработени от композитни материали и се преместват една дузина бутони, включително съединителя.

В съвременната Формула 1  с помощта на волана може да изпълняват до 800 различни операции. Днес той е направен от въглеродни влакна и пластмаса, така че тежи само около един килограма, но струва няколко хиляди долара. Видеото показва прехода от традиционна дървена алуминиева кормилната до днес футуристичен волан.

Източник : http://www.popmech.ru/vehicles/296072-evolyutsiya-ruley-formuly-1-v-odnom-rolike/

Крис сервиз

Крис сервиз

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association