Учените са открили защо мравките се целуват

Учените са открили защо мравките се целуват

Насекомите, които живеят в групи, често практикуват trophallaxis, което изглежда нещо като целувка на два индивида. Преди това учените смятат, че смисъла trophallaxis е замяна на храна, но група от швейцарски ентомолозите е доказал, че това е и начин на общуване.

Оказа се, че чрез “целувката” на Мравките те не само обменят захар, но също така важни протеини от слюнка. Химически анализ на секрецията на мравчените жлези показва, че в обменните участват протеини, включени в процеса на смилане, както и въглехидрати, РНК верига и хормон отговорен за растежа и развитието на млади животни. След като открили този последен въпрос, учените бяха изненадани, защото обикновено този хормони не може да бъдат намерени в тялото на възрастен индивид.

Освен това, че съдържа вещество, което помага на мравките за идентифициране на членовете на колонията, и редица други “социални” молекули.

мравки

Ако една мравка-работник floridanus обмени с друга мравка, течните trophallaxis и те попаднат в храната, която и двете работнички занесат на ларвите. Тази ларви започват да растът по-бързо от тези, които са получили храна от мравките, не участвали в този обмен.

trophallaxis функциите на мравките се оказаха с много по-широк аспект, отколкото се предполагаше. С това, мравките управляват растежа на младите животни и дори контролират фенотипа (набор от индивидуални характеристики) на новите поколения. Други социални насекоми – като пчели – trophallaxis използвани за обмен на информация между насекомите от един кошер.

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-11-30-98822

Shishe.bg

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Свързани новини

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association