В Русия,са разработили метод за произвеждане на ядрено гориво с помощта на електрически ток

В Русия,са разработили метод за произвеждане на ядрено гориво с помощта на електрически ток

Гориво може да се получи дори от прах уран диоксид, който е неподходящ за конвенционалната технология

Владивосток, 02 дек. / Corr. Marina Schatiloff ТАСС /. Учените от Далекоизточен федерален университет (FENU) са разработили нов метод за производство на ядрено гориво с помощта на електрически ток. Той се характеризира с ниски производствени разходи, увеличаване на скоростта на производството и най-качествените продукти, от пресслужбата на Далекоизточния федерален университет, съобщи директора на учебен отдел на ядрените технологии училище на Университета на естествените науки, член-кореспондент на Руската академия на науките Иван Тананев.

ядрено

“Ключовата идея на нашия метод се осъществява , чрез отопляване с електрически ток преминаващ през формата с праха поставен в него в тези условия на уран-оксид горивото в същото време влиянието на мощен импулс на изхвърлянето и механичен натиск правят готовото гориво.”, – Пресслужбата Цитираният Тананев.
Според учения, Основното предимство на метода е да се увеличи скоростта на производство и качеството на продукта. Гориво може да се получи дори от прах уран диоксид, който не е подходящ за стандартна технология. “С него (новия метод – ТАСС прибл.) Може да произвеждат проби гориво с високо качество, включително за реактори на бързи неутрони,” – каза Тананев.
Както е отбелязано в Федералния университет , от разработеният метод вече се интересуват предприятията в Русия, която се занимават с преработката на ядрено гориво – сдружение “Фар”. Обсъжда се за създаване на растителна продукция пилотен проект за въвеждането на новия метод в производство.
В момента, основното гориво за ядрените реактори са таблетирани композиции уран-оксид. Те се приготвят от прах чрез гранулиране, пресоване и синтероване с последващ контрол на качеството и размера на таблета.

Източник : http://tass.ru/nauka/3834044

Shishe.bg

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association