Учени предупреждават за предстоящо мега-земетресение в Япония

Учени предупреждават за предстоящо мега-земетресение в Япония

Учените прогнозират, катастрофално земетресение, което ще се случи в залива на Суруга и  цунами с до 10 метра високи вълни, ще удари до крайбрежния град Шизуока, Хамамацу и други селища на остров Хоншу, който ще бъде сринат до основи.

Професор Кауата, експерт по земетресенията от Кансайския университет в Осака е сигурен, че в следващите 30 години ще има  земетресение, чийто магнитуд ще бъде не по-малко от 9  по скалата на Рихтер. Япония не може да се избегне катастрофата, но това дали ще се случи утре или след десет години, не е възможно да се предскаже.

земетресение

Професорът казва, че проучванията уверено показаха епицентъра на катаклизма на бъдещето – подводното Nankai корито, който се намира на 900 км от брега.

Със становището на проф Кауата, е съгласен, професор Кимиро Мегуро от Токийския университет. Той смята, че катастрофалното земетресение неминуемо ще се случи и единственият въпрос е – кога. Ако това се случи сега, стотици хиляди ще умрат и голяма част от Япония просто ще отидете под земята и ще бъде залята от океана.

Земетресенията в коритото Nankai се случват на всеки 100-150 години, а самото корито е разделено на три части – Nankai, Tonankayskuyu и Токайско. От 1940 г. в части на Nankai и Tonankayskoy има мощни земетресения, записани, но част от Токай остава спокоен над 158 години и е дошло времето на нов катаклизъм.

Учените смятат, че трусовете ще доведат до разкъсване на всичките три части на разлома, което ще предизвика земетресение с магнитуд от поне 9  в епицентъра и най-малко 8  на вторичните трусове, срещащи се в други части на поражение.

земетресение

Шансовете за такова бедствие според учените се изчислява на 50% през следващите 20 години, 70% – през следващите 30 години, 90% – през следващите 50 години.

Ако се случи земетресението, вълните цунами ще достигнат Шидзуока, високи 10 метра само за 5 минути и евакуация на населението за този кратък период от време, е просто невъзможна. Учените са изчислили, че земетресението ще унищожи около 323 000 души, от които 230 000 ще умрат от цунамито, 80 000 от срутване  на жилища и 10 000 от пожари.

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-12-02-98935

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

Loading

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Свързани новини

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association