Гигантски радио сигнал е засечен с източник на рентгеново излъчване от съзвездие Лебед X-3

Гигантски радио сигнал е засечен с източник на рентгеново излъчване от съзвездие Лебед X-3

Руските астрономи наскоро са засекли гигантски радио сигнал на мощен рентгенов източник, който е бинарна система, наречена Cygnus X-3 (Cygnus X-3, на Cyg X-3). Излъчването настъпило след почти пет години на постоянно ниска активност на този източник на радиото рентгеново излъчване.

Класифициран като микроквазер Cygnus X-3 е мощен източник на рентгенови лъчи, вероятно представлява компактен обект, който е част от бинарна система. Той първоначално е бил открит през 1967 г. в обхвата на рентгеново излъчване, при наблюдение при рентгенова, гама, IR и радио ленти. Този източник се намира на разстояние от около 23 000 светлинни години в посока на съзвездието Лебед и има орбитален период от около 4,8 часа.

lebed

Cygnus X-3 претърпява периодични радио излъчване. Първият основен запис е настъпил през 1972 г. и се характеризира с увеличаване на радио поток с около 1000 пъти. По-късно, през март 2011 г., астрономите записали огромна светкавица и след излъчването  радио източника е намалял до сравнително ниско ниво.

Тази фаза на “зимен сън” на източникът е била прекъсната от гигантски радио поток, които се появява през септември 2016 г. и бе предсказано от екип от астрономи, водени от Сергей Трушкин ръководител на Астрофизическата обсерватория Special (САО), която се намира в п. Долна Архаз, Русия. Изследователите наблюдават Cygnus X-3 с помощта на телескоп РАТАН-600 радиотелескоп в дългосрочна кампания за микровълнови квазерини наблюдения.

Според резултатите от ново проучване на излъчването на източника Cygnus X-3 настъпили след около 5,5 години мълчание. 

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-12-08-99158

Shishe.bg

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association