Ехо от черна дупка поставя под въпрос теорията на относителността

Ехо от черна дупка поставя под въпрос теорията на относителността

В Резултат от наблюденията на гравитационни вълни LIGO, е открито “ехо”, което може да означава, че в близост до хоризонта събитията на теорията на относителността не работят.

Когато обсерваторията LIGO са засекли гравитационни вълни породени от черни дупки да се сливат, научния свят е приел това като потвърждение на теорията на относителността на Айнщайн. Въпреки това, един нов анализ на LIGO данните е накарал учените да предполагат, че в момента на сливането се извършва нещо, което нарушава теорията на относителността.

Според теорията на относителността, на известно разстояние от центъра на черната дупка, има граница на хоризонта на събитията, поради което нищо не може никога да се възвърне, в този граничен процес се нарича придърпване на черна дупка. Алтернативни теории предполагат, че в хоризонта на събитията и може да има един вид “стена”, с натрупването на високо енергийни частици. Съществуването на “стена”, като теория е предложил катера физика на  Университета на Калифорния през 2012 година. Ако съществува такава “стена”, то тя служи за стабилна бариера за частици и електромагнитни вълни от традиционното събитие на хоризонта: някои частици ще минават през него дълбоко в черните дупки, а някои ще бъдат отразени в зависимост от ъгъла на падане. При случаите на  две черни дупки в такава бариера ще “засядат”, многократно отразеното “ехо” на гравитационните вълни. Предположението на това съобщение веднага след успеха на наблюденията, направени от LIGO, португалския Физик Витор Кардосо  от Университета в Лисабон. В момента такова “ехо” се наблюдава в резултатите от наблюденията на LIGO.

черна дупка

Има вероятност, това “Ехо” да е само на статистическата грешка или шум. Единственият начин да знаем със сигурност е да се съберат нови данни за новите гравитационни вълни от учените и да се направи в близко бъдеще: актуализирани LIGO чувствителни детектори за  да започне ново наблюдение.

Ако “ехото” се потвърди, това би означавало, че теорията на относителността вече не работи в някои екстремни условия, а именно на границите на черните дупки.

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-12-12-99251

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association