Създаден е материал за екрани, който може да зарежда батерията при допир.

Създаден е материал за екрани, който може да зарежда батерията при допир.

Учени от университета в Мичиган, представиха ново устройство, което позволява да зареждате телефона си, просто чрез докосване на екрана.

Устройството се нарича наногенератор (ferroelectret nanogenerator, или FENG)  изглежда като тънък филм, който покрива екрана на смартфона или таблета. Nanogenerator произвежда енергия по всяко докосване на LCD екрана или клавиатурата. 

“Ние сме близо до момента, когато преносимото устройство ще получи енергията от движението на ползвателя, – каза ръководителят на изследователския екип, Нелсън Сепулведа (Nelson Сепулведа), – в близко бъдеще няма да се налага да зареждате мобилни телефони в продължение на седмици, защото ще имате устройство, което ще получава електроенергия от движението на човешкото тяло.”

Устройството се състои от силициева пластина, на която подредените слоеве от биосъвместими материали като сребро и полимерна пяна с феромагнитни и пиезоелектрични свойства. Всеки слой се насища с метални йони, така че във всек слой на система, се съдържат заредените частици. Електрическата енергия се произвежда в една такава система , чрез механично действие – например, с натискането на един пръст.

nano

Фън е с много компактни размери и дебелина на лист хартия. Сгънати няколко пъти, те започват автоматично да генерират електричество. Устройството на Фън, сгънато на няколко слоя, може, например да бъдат интегрирани в подметката на обувката – и след това се превръща в генератор, който се активира щом правим и стъпка. Сега учените работят върху устройство, което може да се монтира на мястото, което ще може да предава електричество към безжични преносими устройства.

Подробно описание на устройството е публикувано в списание Nano енергетиката.

Източник : http://www.popmech.ru/technologies/302552-sozdana-plenka-na-ekran-kotoraya-zaryazhaet-smartfon-ot-prikosnoveniy/

Крис сервиз

Крис сервиз

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association