Математиците доказаха неизбежността на цезаровото сечение при раждане

Математиците доказаха неизбежността на цезаровото сечение при раждане

Международен екип от учени е направил математически модел, който описва появата на акушерската дилема – високия процент на раждания  със сложни тазови и други диспропорция. Резултатите са представени в списание Бюлетин на Националната академия на науките.

Тазовият и други дисбаланси са индикация за цезарово сечение, в които размерът на главата може да е фетален, ако е по-голям от ширината на таза на майката. Проблемът, свързан с появата на ходенето на два крака (преди около 5.0 милиона години), а и увеличаването на обема на мозъка (преди около два милиона години), по време на развитието на човека. По този начин, естествен подбор отнема от характера на парадокса: развитието на мозъка е необходимо за еволюцията, но как да се предотврати преждевременно раждане поради  тесен таз, който повишава риска от усложнения по време на раждането.
 
На нивото на изменение на размера на таза  при майката и главата на новороденото се определя от гените на детето и майката и често съответстват един на друг. Така че големи жени, като правило, раждат големи бебета. Въпреки това, съотношението на наследника е също направен от гените на баща си, който не са били подложени на скрининг и фактори на околната среда. Например, жените, които преминават на диета от фибри  в зряла възраст, да раждат по-големи деца е по-вероятно. В новата си работа, учени от Университета на Виена и други институции са разработили математически модел, който обяснява този противоречив избор.

sechenie
 
Авторите разработили функция на разпределение на индивидуална оценка въз основа на променлива D – разликата между ширината на майката на таза и размера на главата на новороденото . Отрицателните стойности съответстват на променливата ситуация, в която се е състояло раждането без усложнения, а при D нула функция достига своя максимум. Резултатите показват, че голям брой сложни случай при хора е неизбежно да няма секцио. По този начин, двата признака имат нормално разпределение и D стойности винаги са включени. Освен това, скоростта зависи от широк спектър от генетични променливи.
 
И накрая, учените прогнозират, не само запазването, но и усложненията при увеличение в посока избор на ниско ниво. По-специално, цезарово сечение, което значително намалява броя на майчината смъртност по време на раждане, според конструиран модел, се променя наклона на подбор чрез увеличаване на броя на новородените с голяма глава. Според авторите, изчисленията показват, че такъв избор следва да се увеличи размера на главата диспропорцията на детето и ширината на таза на майката за 10-20 на сто само за две поколения. Въпреки това, последните предсказанието не се потвърждава от емпирични доказателства.

Източник : https://naked-science.ru/article/sci/matematiki-dokazali-neizbezhnost

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association