Стволовите клетки са подмладили цяло животно

Стволовите клетки са подмладили цяло животно

Способността на стволовите клетки за възстановяват  тъкани се счита за един от основните методи за създаване на анти-стареене методология. И неотдавна тази теория получи брилянтно потвърждение: опит на учен , който използва стволови клетки за “подмладяване”, е тестван за подмладяване не отделни клетки и органи, а цялостно на лабораторни гризачи.

Като правило, за тази цели, се визимат индуцирани плурипотентни стволови клетки (IPSC).

Те се приготвят от нормалните клетки на тялото, “препрограмират се” и ги връщат към по-ранно състояние на стволовите клетки, способни многократно са се разделили и  се развиват в клетки на почти всички тъкани и органи на организма на възрастен индивид. За Технологията на такива “препрограмирания” се използва специален коктейл на сигнални протеини, които активират съответните гени. За метода на създаване и рецептата на “коктейл за препрограмиране” японската биолог Шинита Яманака (Shinya Яманака) печели Нобелова награда, и тези протеини се наричат  “Яманака фактори.”

мишка

За съжаление, дори и този подход не позволява бързо да се реши проблема със застаряването на населението и възстановяване на грохнали клетки и тъкани. IPSC трансплантация директно в тялото е изпълнена с бързото развитие на ракови тумори и смърт. Затова Прадип Реди (Pradeep Reddy) и колегите му от Институт по биология в Солк са решили да развият процеса на “препрограмиране” на клетки на определен етап, но не напълно. Вместо обичайните преработващи Yamanaka фактори, които може да отнемат време до 2-3 седмици, те са успели да ги ограничат до 2-4 дни.

Учените предполагат, че след тази процедура, клетките не се връщат към състоянието на стъблото и да запазят своята идентичност, но много от тях ще имат време да актуализират своите вътрешни структури – преди всичко, за да “почисти”, натрупани през целия живот на епигенетични белези по ДНК. Те позволяват на клетката,  да се адаптира към настоящите условия и по-гъвкаво да реагира на промяната им. Въпреки това, според някои хипотези, много от процеса на стареене, е причинено от прекомерно натрупване на такива маркери – набор от бележки и коментари в книгата, които пречат на четенето на оригиналния текст.

За да тестват своите разсъждения, авторите провеждат експерименти с мишки, носещи изключително рядко наследствено заболяване, което причинява Progeria – преждевременно стареене. Резултатите са докладвани в статия, публикувана в списание Cell: Според учените, мишката, подложена на последното лечение с помощта на “частичното препрограмиране” на клетки са живели в продължение на 24 седмици средно. За сравнение, живота на контролната група мишки с progeria е 18 седмици.

В допълнение, експерименталната мишки показват подобрение на функционалното състояние на сърдечно-съдовата система и други органи. Подобни експерименти върху здрави мишки също показаха повишен тонус на тялото, въпреки че се говори за увеличаване на живота  е доста преждевременно. Според учените, всички животни са все още живи и само времето ще покаже как този подход работи за тях. Ако всичко върви по план, то може да бъде тестван върху хора след около 10 години.

Източник: http://earth-chronicles.ru/news/2016-12-16-99414

Крис сервиз

Крис сервиз

Loading

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 4.5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association