Гробници на гигантите в Сардиния

Гробници на гигантите в Сардиния

Остров Сардиния е известен със своите удивителни съоръжения, които явно са останали от древната працивилизация. Гробници на Гигантите – така жителите на Сардиния наричат могилите, създадени в средата на 2-та  среда на 1 хилядолетие пр.н.е. и свързани с период в историята на острова. Общ брой на намерените гробове в Сардиния е около 300.

Гробници гиганти

Гробниците на гигантите се състоят от погребалната камера и  лежищ на нея туре – изкуствени конструкции с конична форма, изработени от камъни. Понякога има и на входа във формата на чаша, а след това цялата структура е обособена с голяма  прилика с археологическия паметник Корт-Кайрн в Ирландия.

Гробници гиганти

Обикновенно, „гробниците на гиганти” представляват съоръжения с дължина 15 метра и височина 4-5 метра. Те са направени от многотонни обработени блокове. При това централната плоча е акуратно закръглена и от горе има изображения, изсечени върху гранита. Колко усилия и каква техника е била необходима за създаването на такива строежи.

Гробници гиганти

До сега са разкрити повече от три хиляди такива гробници.

Гробници гиганти

Необходимо е също така да се отбележи, че в своята форма и характер на структурата на гробниците на гиганти в Сардиния са много сходни с мегалитни храмове на Малта – обяснение на този факт все още не е намерен.

Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2016-12-19-99486

Крис сервиз

Крис сервиз

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association