Китай пусна в експлоатация първата в света сателитна квантовата комуникация

Китай пусна в експлоатация първата в света сателитна квантовата комуникация

Китайски експерти пуснаха в експлоатация първата сателитна квантовата комуникация , сателитът бе пуснат в орбита не много отдавна. Това е първото устройство от този вид в света.

Новият китайски спътник “Mo-це”, който е първият в света сателит за квантова комуникация, е пуснат в експлоатация на 18 януари, след успешното приключване на серия от тестове. Тестовата програма включва аспекти като тестване на сателитна платформа, натоварването на тест и тест за космически кораби  с различни комуникационни канали и с наземни системи. Той се казва,  “Mo-TSE” и трябваше да започне да работи през ноември миналата година, но след това датите за пускане в експлоатация се промениха.
 
Представлявайки Китайската академия на науките академик на Pan Jianwei каза, че всички сателитни системи работят нормално. Ако всичко върви по план китайските учени, през 2030 г., може да се създадът глобална мрежа за квантова комуникация, което ще направи Китай безспорен световен лидер в тази област.

kvanti
 
Космическият проект “Mo-це” започва да се развива през 2011 г., и стартирането му се състоя през август миналата година. Сателита стартира с помощта на ракетата носител “Long март-2D.” Той е в орбита на височина от 500 км.
 
Първите сателитни данни на квантовата комуникация преминаха малко след старта му през август 2016. Тогава наземната станция получи около 202 мегабайта данни с добро качество. Имайте предвид, че квантовата мрежа, използва принципа на неопределеността на Хайзенберг, имат предимство пред традиционните методи за криптиране на информация. “Ted” не е в състояние за достъп до канала за данни: когато се опитате да достъпите квантова информация  в комуникационен канал то каналът се разпада моментално.
 
Mo Дзъ – древен китайски философ, който е живял около 470-390 г. пр. д. Мислителят е известен най-вече като създател на учението за всеобщата любов. Смята се също, че Mo Дзъ е прекарал първите оптични експерименти в историята на човешката цивилизация.

Източник: https://naked-science.ru/article/sci/kitay-vvel-v-ekspluataciyu-pervyy-v

Shishe.bg

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Свързани новини

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association