Археолозите обясниха, защо древните Египтяни са погребвали деца в саксии

Археолозите обясниха, защо древните Египтяни са погребвали деца в саксии

Около 3500 години преди новата ера. д. Египтяни са започнали да практикуват погребение на мъртвите в керамични саксии, които много напомнят на гръцки амфори.

В тях са погребвани най-вече деца, новородени и недоносени бебета, но имало и случаи, когато по подобен начин са погребвани и възрастни хора.
 
Тази традиция е хвърлила много изследователи в размисли. Има версии, че погребението на мъртвите в саксии е поради финансови затруднения на семейството. С други думи, бедните не са могли да си позволят ритуали като на богатите. Но сега археолозите оспорвар това твърдение. Техните открития са публикувани в списание „Античност”.

deca
 
Учените смятат, че за най-бедните жители на древен Египет, керамичните съдове са били скъпи като стойност и е малко вероятно те да искат да се разделят с тях. Но още по-важното е, че изследователите забелязали, че думата “гърне” и “утроба” са означени с еднакви символи. Така, че погребенията на деца в саксии, вероятно са имали ритуално значение, където керамика е трябвало да символизира утробата на майката. Предполага се, че за древните египтяни, този ритуал-традиция е още един начин да се поддържа връзката между света на живите и света на мъртвите.

deca
 
Вниманието на експертите е привлечено от рисунка на стената на египетска гробница, където хората са изобразени в ритуален танц. Като символи, допълващи образа, са изобразени думата “гърне”, “Яйцето” и “тайната на раждането”. Друго доказателство за символичната стойност на такова погребение е, че мъртвите са били поставяни под формата на ембрион.

Додинастическия период (края на 5000 пр.н.е. -до 3100 г. пр.н.е.) се счита за последния праисторическия период в Египет. В тази епоха най-накрая се слага краят на племенните отношения и се започват първите древни египетски робовладелчески отношения.
 
Източник : http://earth-chronicles.ru/news/2017-01-20-100569

Shishe.bg

Loading

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 3.5]

Свързани новини

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association