Пуснаха “историческа” актуализация Linux ядрото

Пуснаха “историческа” актуализация Linux ядрото

Пуснаха “историческа” актуализация Linux ядрото

Линус Torvalds обяви пускането на версия на ядрото на Linux 4.12, в която са добавени повече от 1 милион реда нов код с необичайно голям обем. Повечето от тях са насочени в подобряването на графични карти AMD Radeon RX Vega, че един драйвери за Intel Atom IPU и другите драйвери.

Linux ядро 4.12

Създателят на Linux, (Linux Torvalds) обяви пускането на нова версия на ядрото на Линукс под номер 4.12. В сравнение с 4.11, към новата версия е добавено голямо количество нов код – повече от 1 милион реда код, оценява ресурсите Phoronix. Големината на релиза достига 89 MB, тя се състои от около 13 хиляди подобрения и е разработвана от хиляда и петстотин разработчици.

linux

linux

“Исторически погледнато, 4.12 – е един от най-големите релизйзи и аз мисля, че в крайна сметка, само 4.9 е едно чудесно допълнение. Но 4.9 е голям поне отчасти Грег (Greg Kroah-Хартман) обяви основната си за дългосрочна подкрепа.

Причини за “надстройките”

Версия 4.12 се оказа голям по няколко причини. Част от новия код подбрява работата на новите графични карти Radeon RX Вега, на AMD. Според Торвалдс, това отне почти половината от постепенно нарастващия обем, което води до повече от 85% от писането на код на драйверите. Друг “тежко” е добавянето на драйвери за Intel Atom IPU.

Освен това, са били добавени обновления за чипове POWER9, ARM и за Nvidia, както и мениджър на порт USB Type-C. В допълнение, разработчиците са направили определено стабилизиране на ядрото под формата на рандомизацията и адресното пространство на ядрото (KASLR), която се използва по подразбиране за x86 системи.

Други промени

Разработката на версия 4.12 започна в средата на май 2017 г. с новата версия се появи проектанти I / O Бюджет панаир Queuing (BFQ) и Kyber. Тяхната задача – да се осигури достъп до данните в множество нишки за многоядрени системи. По този начин е завършена многостепенната система за обработка.

Структурата на API LivePatch, която ви позволява да се приложат поправки към ядрото, е добавен хибриден модел, за да се осигури съгласуваност. В този модел, консистенцията на мониторинг kPatch анализ стека комбинирана с механизма за оценка на индивидуалните задачи kGraft. Сега към ядрото може да се имплементират лесно по-сложни, отколкото преди пачове, дори и ако те са свързани с промени във функциите и семантиката на данни.

В допълнение, за устройството Mapper е създаден DM-цялост единица, с отговорен за емулация на блок устройство. Също така се появява рамка Trusted Execution Environment (TEE), с който можете да създадете сигурна среда на чипове ARM TrustZone.

Източник: http://www.cnews.ru/news/top/2017-07-03_vyshla_istoricheski_bolshaya_versiya_yadra_linux?utm_referrer=https%3A%2F%2Fzen.yandex.com

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

 

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association