Пустинните паяци изграждат фантастични домове

Пустинните паяци изграждат фантастични домове

Двамата свързани пустинни паяци предпочитат да избягат от изгарящото слънце под земята, правейки дълбоки дупки в пясъка. Въпреки това, природата им е предоставила напълно различни инструменти за създаване на временно жилище.

Всеки, който поне веднъж в живота си се е опитвал да изгради замък от сух пясък, се е сблъсквал с редица очевидни проблеми: зърната не се държат заедно и се разпадат лесно, защото от тях е практически невъзможно да се създаде сложна и здрава конструкция. Това е най-подходящо за тези, които живеят в пясъка: животните обаче са се научили да се адаптират. Известният паяк Cebrennus rechenbergi, който като гимнастичка пада в пустинята в случай на опасност, се отличава не само с акробатичните си способности. Той знае как да копае в пясъчните дълбоки (до 25 см) тунели, в които се приютява от горещото мароканско слънце.

Setae S. rechenbergi му помага да изкопае подземни дупки

Setae S. rechenbergi му помага да изкопае подземни дупки

Напоследък учените открили в пясъка неговия “по-малък брат” Evippomma rechenbergi, който също знае как да копае сложни дупки. Оказа се, обаче, че тактиката на изкопаване при роднини е съвсем различна – учените докладват това в едно произведение, публикувано в Journal of Arachnology. C. rechenbergi избира място за копаене, след това изважда пясъка и го поставя в импровизирана кошница, образувана от дебели и чести косми. Е. rechenbergi няма такава четина и поради това той независимо залепва пясъка един с друг с тънка арахиноидна нишка. За да се гарантира, че стените и таванът на тунелите няма да се срутят под собственото си тегло, паяците също преплитат мрежите си и затова дизайна остава стабилен, дори ако околният пясъчен масив по някакъв начин се отстранява.

Зърна от пясък

Зърна от пясък

Изграждането на нова къща за паяка отнема около 2 часа, през което той редува и изтънява паяжини. В крайна сметка тя затваря входа на носа със специален капак, което помага за по-нататъшното стабилизиране на конструкцията. Може би в бъдеще ще вдъхнови инженерите да създадат нов, издръжлив пясъчен строителен материал и лепкави материали.

Източник: http://earth-chronicles.ru/news/2017-12-26-111297

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Свързани новини

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association