Как се формират “светлинните стълбове”

Как се формират “светлинните стълбове”

Светлинни колони – така нареченият феномен на времето, който е тясна ивица светлина, която се простира от небето до земята. Те най-често се наблюдават в крайния север по-близо до Арктика. Но благодарение на студеното време в САЩ преживяват това явление. Светлинните стълбове са забелязани миналата седмица далеч на юг – в Охайо.

Фотографът Майк Вилхабер направи снимки, показващи десетки синкави бели лъчи, които се простираха през хоризонта. Според сайта “Атмосферна оптика”, оптичната илюзия се образува, когато студеният зимен въздух позволява на милиони плоски ледени кристали да се спускат по-ниско. Когато светлината от уличните лампи докосне кристалите, се създава появата на тънки дълги колони.

Въпреки че светлинните стълбове на фотографията на Wilhaber изглеждат бели, те могат да поемат сянка в зависимост от източника на светлина. Светлинните колони, които са оформени над уличните лампи, често боядисани в оранжево.

Светлинните колони се виждат най-добре през нощта, но случаят в Охайо не е единственият, когато лъчите изведнъж се появиха в небето. Когато светлината от изгряващото или залязващо слънце докосне ледените кристали, тя създава явление, известно като слънчеви колони. Колоните на светлината често са боядисани в розово-червени и оранжеви нюанси на Слънцето.

Светлините, както се виждат в Охайо, се виждат най-вече в неутралната точка между светлинния източник и очевидеца. Когато кристалите са по-високо в атмосферата или светлинният източник е по-близо, стълбовете изглеждат разположени точно над главата, като атмосферен свещник.

Ниско разположените ледени кристали създават редица други странни атмосферни очила, като паралелите или слънчевия ореол.

Източник: http://earth-chronicles.ru/news/2018-01-01-111438

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association