Тези смешни животни

Тези смешни животни

Заек Ангора

 

Този пухкав заек се отглежда като символ на ангорска вълна (в началото на ХIХ век под това означаваше, вълнени ангорски кози), както и за декоративни цели. Това е най-старата порода зайци, която започва да се размножава в Турция и кръщават столицата си Анкара. Въпреки това, още в началото на XIX век тези пухкави същества се появиха по целия свят. Теглото на заека Ангора може да достигне от 2 до 6 кг – всичко зависи от породата. Дължината на козината също може да бъде различна. Най-пухкавият представител на породата е може би английския заек  Ангора.

Звездоноса къртица

Или, както се нарича още звездна светлина, принадлежи към семейството на къртиците. От разрушителя на картофени купчини, той всъщност се различава само в едно – 22 кожни израстъка на муцуната, която прилича на звезда. Е, факт е, че той живее в Северна Америка, а не в средната зона на Русия, разбира се.

 

Комондор

За тази необичайна порода кучета като командор (унгарски овчарка), има една красива легенда: “След като са намерили сръбските овчари котило на вълка, дали вода на малките и останали да гледат как те ще пият. Малките, които погълнаха водата, овчарите убили, а онези, които плискаха водата като кучета, овчарите ги взели и ги научили да пазят стадата си. От по-нататъшното пресичане на кучета с тези вълци се предполага, че се появяват унгарските овчарски кучета.

И учените, парадоксално, са съгласни с тази версия – се смята, че командор произлиза от преминаването на няколко древни породи овчарки и вълци. Звучи, разбира се, странно – унгарската овчарка прилича повече на бръшлян, отколкото на алчен сив хищник. В допълнение, тя е една от най-големите кучета в света – височината при  холката достига над 80 см.

Ай-ай

Или по-правилно – aye-aye или мадагаскарска ръконожка. Това е единственият вид от семейството на ръконожки и съвременен представител на инфраразред Ръконожкоподобни. Среща се само на остров Мадагаскар. Днес в света има само няколко десетки ръконожки. Искате ли да си спомните  как изглежда ай-ай? Помнете известната карикатура “Мадагаскар” – мъдър съветник на крал Лемур на име Морис и има ръконожка. Истинските ай-ай, въпреки че всички живеят на един и същ остров, се хранят като кълвачи – обикновено червеи, ларви и бръмбари. И те не се хранят никога твърде много, следователно, в живота са дребнички. Те тежат около 2,5 кг и достигат дължина 44-53 см – заедно с голямата пухкава опашка.

Алпака

Алпата е от семейството на камилата. Той се развъжда, подобно на ангорски зайци, главно за дебелата си топла вълна, от която се правят одеала, дрехи и килими. Алпаковата вълна е много подобна на овцете, но тежи много по-малко. Тези животни живеят в Южна Америка – в планинските райони на Андите (3500-3000 метра). Смята се, че алпака е опитомена от индианците от Перу – преди около 6 хиляди години.

Този вид има само два подвида – Сури и Уакая. Първите имат дълга вълна, напомняща на опашчици, а втората са като плюшени мечета и, разбира се, изглеждат по-екзотични.

Риба-капка

Тази необичайна риба се запомня много, заради необичайния си външен вид – красотата Psychrolutes marcidus  просто не може да се нарече. Това непривлекателно същество се намира в Атлантическия океан, Тихия океан и Индийския океан, а също така може да се намери и извън бреговете на Австралия и Тасмания – на дълбочина около 2800 м.

Нейната необичайна форма на капка, рибата е придобила, защото тя живее на дълбочина, където налягането е няколко пъти повече от нивото на морето. Рибата няма плувен мехур – тя е безполезна на големи дълбочини. Ето защо тялото на рибата се състои от гелообразна маса, чиято плътност е няколко пъти по-малка от плътността на водата. Поради това рибата може да плува над морското дъно и в същото време да не консумира енергия.

Въпреки факта, че тази “тъжна” риба е негодна за консумация, тя е на ръба на изчезването – заедно с годни за консумация видове, рибата-капка често пада в мрежата на рибарите.

Окапи

Понякога това животно се нарича горски жираф. Което е доста странно, защото окапи прилича повече на кон и зебра. Въпреки това, те принадлежат към семейство  Жирафи. Единственото място за обитаване е Република Конго. Това са много плахи и предпазливи животни, така че техните числа в дивата природа са неизвестни.

Мишевидни елени

Тези животни също се наричат ​​елен мишка Канчил. Доста странно е, че тези малки животни (с дължина от 40 до 80 см) са представители на семейството на чифтокопитни животни. Те не приличат на елени и нямат рога, но имат копито – те са най-дребните изкуствени дефекти в света и най-примитивните представители на преживните животни. Факт е, че еленът се е появил преди около 50 милиона години, когато древните копитни животни едва започва да се формира. Сега те се намират в тропическите гори на Югоизточна Азия, Шри Ланка и Западна Африка.

Листовиден морски дракон

Тази риба е роднина на известните морски кончета за всички нас. Имат интересна форма на тялото образувана от многобройни издатини под формата на листа. Така рибата наподобява на плуващо морско водорасло. Скрива се ефективно от хищниците. Това странно същество обитава водите на южна и югозападна Австралия и Тасмания.

Гигантски Изопод

Това е друг представител на водния свят. На външен вид, то прилича на омар, само че много, много голям. И не е чудно – смята се, че това е най-големият от живите изоподи. Размерите му са резултат от феномен, известен като “дълбоководен гигантизъм”, същността на която е да се гарантира, че жителите на морските дълбини могат да достигнат много по-голям размер, отколкото техните роднини, които обитават плитки води. По този начин дължината на един от видовете от този род изопод – Bathynomus giganteus може да достигне 76 см.

https://naked-science.ru/article/top/10-most-strange-animals

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association