Великият сфинкс има двойник и е унищожен от мълния

Великият сфинкс има двойник и е унищожен от мълния

Малко древни сгради предизвикаха толкова много противоречия като Великия сфинкс в долината на Гиза в Египет. Учени, археолози и историци отдавна разискват възрастта, с цел изграждане, на първоначалния вид, мистериозна египетска скулптура повдигна повече въпроси, отколкото отговори.
В допълнение към нерешения пъзел, има и противоречива теория, която предполага, че Сфинкса имал близнак. Ако е така, какво стана с вторият Сфинкс в Египет? Как е разрушена?

Теорията, че Големият сфинкс в Гиза, може да не е един, е била представена от историци Джери Канноном и Малкълм Хътън. Работейки заедно с египтолог Басам Ел – Сама, Канноном и Хътън са убедени, че някога е имало втори сфинкс, и си мислят, че имат доказателства, че могат да докажат неговото съществуване.

Вторият Сфинкс е жена и статуята изчезва при необясними обстоятелства. Канноном поддържа обаче, че той е в състояние да открие и следа от изгубената статуя в района около пирамидите.

Вторият Сфинкс е на втората могила до мъжкия Сфинкс, стои пред очите на една от Великите пирамиди. Това означава, че статуите трябваше да бъдат издълбани, когато теренът имаше много по-топъл и по-плодороден климат. В древни времена, преди няколко хиляди години, тази огромна територия беше плодородна поляна.

Днес има достатъчно доказателства, че пустинята Сахара някога е била пасищна екосистема и е била много по-влажно място от днес. По онова време трябваше да се построи Великият Сфинкс и нейният спътник.

“Сфинксът беше изрязан, когато нямаше пясък. Не можете да изрежете камък, когато е под пясък. Това е било преди около 12 000 години и египтяните не бяха там” – каза Канноном.

Друго доказателство, което говори в полза на втория сфинкс, е Стелла сна или Стела Сфинксов създаден по времето на фараона Тутмос IV. На тази стела са ясно изобразени два сфинкса.

Ел Шаммая изследва образи, направени от спътник “Индевор” на НАСА. Според него, големият сфинкс разполага с подземна аномалия, и той си мисли, че това са останките на близнака.

Какво е унищожило втория сфинкс, е неизвестно, но Eл Шамма предполага, че  може да бъде мълния.

Повечето египтолози не се интересуват от изучаване на теорията на двата сфинкса. Има много от тези, които подкрепят теорията на сфинкс, но сред египтолозите също има голяма опозиция, които мислят, че идеята е пресилена.

Теорията, че има втори сфинкс в Гиза, изобщо не е необичайна. Археологическите открития показват, че сфинксовете винаги са строени по двойки. Без отворен подход никога не можем да решим загадката на двойния сфинкс. Понастоящем евентуалното съществуване на втория неизвестен сфинкс остава нерешена древна мистерия.

Ние сме склонни да свържем Сфинкса с Египет, но това интригуващо създание беше добре познато в много други древни места. Древните цивилизации считали Сфинкса за пазител на знанието и символ на мистерии и интриги.

http://earth-chronicles.ru

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association