Черните дупки “изсмукват живота” от галактиките

Черните дупки “изсмукват живота” от галактиките

Ново проучване показва, че такива “прахосмукачки” не само “поглъщат” близките обекти, но и потискат способността на галактиката да генерира нови звезди.

Младите галактики са дом на много млади ярки звезди. С течение на времето процесът на формиране на звезда се забавя. Статия, публикувана в списание Nature, обяснява, че огромна роля за това играят супер масивните черни дупки.

Звездите се формират от студен газ, т.е. когато студеният газ свършва в галактиката, звездите не  се образуват. Една от причините, поради които газовите запаси бързо изчезват и галактиките изчезват, може да бъде, че газът, който попада в черната дупка, допринася за образуването на високоенергийни джетове. И тези джетове, на свой ред, могат да изтласкат студения газ от галактиките. Поне така казва теорията.

Тази идея отдавна се обсъжда, но нямаше никакви забележки, които да потвърждават това. Нова работа, извършена от екип, ръководен от Игнасио Мартин-Наваро от Калифорнийския университет в Санта Круз, запълни тази празнина.

Използвайки събираното чрез телескопа хоби данни – Eberly, екип анализира спектър на светлината, излъчвана от далечни галактики. Възможно е да се измери променливостта на вълната в различни галактики и да се създаде модел за това как се формират галактиките звезди. След това полученият модел се сравнява с черни дупки от различни маси.

“Значително намаляване на формирането на звезда се случва по-рано в тези галактики, които имат централна черна дупка с по-голяма маса”, пишат изследователите.

В отделно изявление, учените дадоха да се разбере, че за галактики с равни маси от звезди в тях, но с черни дупки с различни маси от следните е вярно: “В тези галактики, където черните дупки са по-големи угасването настъпва по-рано и по-бързо” Процесът на формиране на звезда следователно продължава по-дълго в тези галактики, където черните дупки имат по-малка маса.

Въпреки зависимостта, демонстрирана от разследването, механизмът на това, което се случва, все още не е напълно ясен. “Има много различни варианти за това как една черна дупка може да извлича енергия от галактики, а има и много различни идеи по този въпрос, така че трябва още много работа, за да се отнасят нашите модели с всички тях”, – казва съавторът на проучването Аарон Романовски.

Източник: http://earth-chronicles.ru

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Свързани новини

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association