Учени създадоха материал, който расте и се развива като човешка кожа

Учени създадоха материал, който расте и се развива като човешка кожа

Роботите на бъдещето вероятно ще изглеждат по-естествено от предвиденото. Учени са изобретили нов метод за разработка на хидрогел, който силно напомня на органичния растеж на растения или на животински тъкани. Разработката може да се окаже ключ към изкуственото създаване на тъкани и огромен напредък в меката роботика. Изследването е колаборация на Технологичния университет в Сингапур и университета Карнеги Мелън.

Учените са манипулирали концентрацията на кислород, за да създадат тъкани с дизайн, който да контролират като форма, размер, развитие. Процесът може да се видоизменя и чрез използването на механични ограничения като меки жици или стъклен субстрат, образуващ химични връзки с хидрогела. Технологията създава нещо като спонтанно сглобяване на тъкани и образуване на всякакви форми и структури с тях.

Хидрогелът е материалът, който се използва най-често в създаването на изкуствени тъкани и в областта на меката роботика. Надеждите на учените са, че процесът ще направи материала още по-ефективен. Освен при роботика, изкуствените тъкани, които се „сглобяват“ и растат сами, може да се окажат най-доброто за хора с изгаряния или травми, където има увредени тъкани; както и да станат поредната стъпка към създаването и работата на изкуствени органи.

 

Източник: https://hicomm.bg

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

 

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Свързани новини

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association