Метод за 3D отпечатване на произволни форми от живи клетки

Метод за 3D отпечатване на произволни форми от живи клетки

Въпреки всички успехи на 3D отпечатването, което позволява да се използват дори живи клетки като “мастило”, образуването на сложни структури и тъкани остава задача за бъдещето.

Забележителна крачка към това е направена от учени от Калифорнийския университет в Дейвис, чиято статия е публикувана от списанието Developmental Cell. Професор Richard Schneider и неговият екип научихме за отпечатване на парчета от съединителна тъкан на всяка конфигурация, като се използва метода на ДНК-насочена връзка на клетки.

Желана форма, тази структура придобива чрез механични свойства на самите клетки – в този случай поради мезенхим на съединителната тъкан, получена от миши ембриони, въпреки че по принцип тази роля може да изпълнява други “механично активни” клетки, способни за образуване на стабилни връзки с всеки друг.

Основата на структурата е осигурена от колагенен гел, подобен на естествената извънклетъчна матрица. Точното триизмерно отпечатване на DPAC позволи да се нанасят клетки върху него с голяма точност, на няколко слоя, така че в един слой да се опитат да се свият по-близо една до друга, а в друга – да се разпръснат.

Учените са показали, че чрез контролирането на това поведение е възможно структурата да се наклони или да се огъне, да се образува хармоника и изобщо да се формира желаната форма. Авторите се надяват, че този подход най-сетне ще отвори възможностите за 3D отпечатване на пълноценни фрагменти от сложни тъкани и органи.

Източник https://naked-science.ru

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association