Фейсбук създаде нова единица за време – един флик

Фейсбук създаде нова единица за време – един флик

Ако си мислите, че познавате единиците за времето като часове, секунди и минути помислете отново. Социалната мрежа Фейсбук формулира напълно нова единица за време – един флик, който е равен на точно една 705 600 000 част от секундата! Малко по-голям от наносекунда, но по-малък от микросекундата. Флик идва от английското съкращение за траене на един кадър (frame tick), подсказвайки за своя кино произход, пише в ГитХъб създателят на флика Кристофър Хорват.

Ако ви хрумне да попитате защо на социалната мрежа й трябва друга единица за време отговорът се крие в Окулус Рифт и плановете й за развиване на виртуалната реалност. В киното, видеоигрите и всички други видове визуални и екранно базирани среди създателите на съдържание трябва да мислят в части от секундата. В киното всяка секунда се прожектират 24 образа или кадри в бърза последователност, която ни дава илюзията за движение. Проблемът, обяснява Хорват, е в това, че математиката става сложна, когато се опитате да работите с един кадър. При 24 кадъра в секунда всеки кадър е приблизително 0.04166666667 секунди дълъг, или 41666666.669 наносекунди.

Тук идва на помощ фликът. Той може да представи всеки кадър в едно красиво и цяло число за много различни скорости на кадъра. Така например, при 24-те кадъра в секунда от киното един кадър е точно 29,400,000 флика, доста по удобно, нали? При 60  кадъра в секунда, който е припознат като много желан ритъм на кадри в наситените с действие видео игри, всеки кадър е 11 760 000 флика дълъг. Това е “чисто” число, което лесно може да бъде разделено или събрано, без да се притеснявате за десетичната запетая.

Фейсбук са разпространили документацията за създаването на новата единица за време, като тя е с отворен код, което означава, че всеки може да я свали и да я интегрира в софтуера, който разработва, без да плаща такси или лицензи. Това навежда на мисълта, че фликът може да стане стандартна единица за врем – ако не за часовника на ръката ви то поне в визуалните изкуства.

Източник: Science Alert

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Tagged with:

Свързани новини

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association