Търсите техника?

dssale.com banner
10 невероятни балансиращи камъка, които се присмиват на физиката

10 невероятни балансиращи камъка, които се присмиват на физиката

Феноменът, който наричаме “балансиращи камъни”, не престава да удивлява и привлича както туристи, така и геолози, пише Mental Floss.

1. Балансиращата скала, щата Колорадо, САЩ

Преди няколо стотин милиона години, днешно Колорадо било покрито с плитко море, което постепенно се превърнало в пясъчник. При възникването на Скалистите планини тази територия започнала да се надига, но по-меките части на пясъчника се поддали на ерозията, създавайки един разчупен пейзаж, в който откриваме и феномена на балансиращите камъни.

2. Балансиращи камъни, Зимбабве

Подобно на Колорадо, тук отново дължим тези образувания на ерозията, размекнала по-меките скали, създали интересни геометрични форми. Тази местност е толкова популярна в страната, че дори е намерила място на една от зимбабвийските банкноти.

3. Монументът Чирикахуа, щата Аризона, САЩ

Преди 27 милиона години, вулканът Търки крийк изригнал и покрил огромна територия от днешния щат Аризона с пепел и лава, която постепенно оформила поредица от по-меки скали. Ерозията оказала своето влияние и по-слабите скали поддали. Днес единственото, което може да събори тези камъни е силно земетресение, тъй като според учените, в следващите хиляда години ерозията няма да им повлияе.

4. Torcal de Antequera, Испания

5. Идол рок, Йорк, Великобритания

Идол рок е част от комплекса Бримъм рок, който се намира в графство Йоркшир. Тя се е оформила преди около 400 милиона години, когато целият район е бил под вода. Скалите биват изваяни под въздействието на водата, вятъра и ерозията.

6. Камъкът Кумакиви, Финландия

В превод името означава “странен камък”. С напредването на един глетчер, той понася със себе си скали и камъни и ги отнася понякога на разстояние от стотици километри. Когато после започне да се прибира, камъните няма как да се върнат обратно.

7. Балансираща скала в Масачузетс, САЩ

8. Едно страхотно каменно образувание в Норвегия

9. Топката на Кришна, Махалбалипурам, Индия

 

Произходът на този камък е мистериозен, тъй като не се знае дали е дело на природата, или е бил пренесен тук от хора. Според легендата, през 1908 г. местният английски губернатор решил, че камъкът е опасен и трябва да се премести. За целта били впрегнати седем слона – и не успели да го помръднат.

10. Пагодата “Златна скала”, Бирма

Тази 7-метрова скала също е мистериозна, тъй като глетчери в Бирма почти няма. Местната легенда говори за това, че скалата е поставена там, за да бъде създадено място за почит към Буда.

Източник: Mental Floss

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

 

[Total: 1   Average: 5/5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Гласувайте за нас в Bgtop.net !

BGtop


Всички ремонти
sokche.com
starwatches.eu

Facebook User Timeline

Close
National CPR association