99,9999999% от тялото ви е празно пространство

99,9999999% от тялото ви е празно пространство

Има дни, в които вероятно си мислите, че сте голяма работа. Може би разполагате с много приятели, важна работа и голяма кола, пише Science Alert.

Не е лошо да знаете обаче, че всички тези неща – вие, хората около вас, офисът ви и вашият автомобил… въобще всичко в тази невероятно обширна Вселена – е почти изцяло 99,9999999 % празно пространство.

Ето защо.

Размерът на един атом се определя от средното разпределение на електроните в него: от това колко пространство има между ядрото и безформената външна обвивка на атома.

Ядрата са приблизително 100 000 пъти по-малки от атомите, в които се намират.

Ако едно ядро е с размера на фъстък, то атомът ще е голям колкото бейзболен стадион. Ако се отървем от цялото това празно пространство в нашите атоми, всеки един от нас би могъл да се побере в една прашинка, а цялата човешка цивилизация – в кубче захар.

Откъде тогава идва цялата тази маса?

От енергията! На основно ниво всички ние сме изградени от атоми, които са съставени от електрони, протони и неутрони.

А на още по-елементарно равнище, тези протони и неутрони, които съставляват по-голямата част от нашата маса, са изградени от трио фундаментални частици, наречени кварк.

Масата на този кварк обаче включва малка част от масата на протоните и неутроните. Глуоните пък, които държат заедно кварка, нямат никаква маса.

Доста учени са на мнение, че почти цялата маса в телата ни е следствие от кинетичната енергия на кварка и свързващата енергия на глуоните.

Съответно – ако всички тези атоми във Вселената са почти изцяло от празно пространство, защо обектите изглеждат солидни?

Идеята за празни атоми, свързани помежду си и образуващи телата, сградите и дърветата около нас, може и да е малко объркваща.

Ако нашите атоми са почти изцяло празни, защо не можем да преминаваме през обектите, сякаш сме призраци? Защо нашите коли не пропадат през пътищата, през центъра на Земята, и не се озовават от другата й страна? Защо нашите ръце не преминават една през друга, когато се здрависваме?

Време е да поговорим за това какво точно имаме предвид под празно пространство. Защото, както се оказва, пространството никога не е напълно празно. Всъщност, то е пълно с доста интересни неща, включително функции на вълната и невидими квантови полета.

Можете да гледате на празните пространства като на електрически вентилатор с въртящи се перки. Когато вентилаторът не работи, виждате, че голяма част от мястото между перките е празно. Можете спокойно да проверете ръка през него.

Когато обаче вентилаторът заработи, нещата вече се променят. Ако сте достатъчно глупави, че да заврете пръстите си в това „празно пространство“, ще се сблъскате с безмилостната сила на перките.

Технически погледнато електроните нямат обем. Те обаче притежават нещо, наречено функция на вълната. И то окупира по-голямата част от атома.

И понеже квантовата механика обича да е странна и объркваща, безобемният електрон някак си успява да бъде едновременно навсякъде в това пространство.

Перките на вентилатора наподобяват електроните, движещи се из атома. Те окупират мястото в него с помощта на своите функции на вълната.

Всъщност, вие никога не сте докосвали каквото и да е в живота си

Добре, седнали ли сте удобно за следващата част? Всъщност, вашето дупе не докосва седалката на стола. Тъй като основата на атома се крие в ядрото му, когато „докосвате“ нещо, вие не се допирате до неговите атоми.

Това, което усещате, е електромагнитната сила на вашите електрони, отблъскващи чуждите.

На едно доста техническо ниво вие не седите на стола, а се реете над него.

И за да приключим – излиза, че вашето наистина важно тяло кажи-речи се състои от подвеждащо количество празно пространство на една празна планета, намираща се в празна Вселена. Поне притежавате наистина голяма кола.

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association