3 необичайни, но ефективни начина да откажете цигарите

3 необичайни, но ефективни начина да откажете цигарите

Съществуват най-различни методи за отказване на цигарите днес. Дали обаче те работят? Най-успешни в борбата с тютюнопушенето се оказват стратегиите, насочени, както към физическия, така и към психическия аспект на зависимостта.

1. На тъмно

Купете си цигари, чийто вкус не харесвате (това е задължително условие) и ги поставете на видно място. Чувствате никотинов глад? Вземете си една цигара и се отправете към тоалетната. Или на някое друго място, където не прониква дневна светлина. Влезте вътре, но не палете лампата. С течение на времето ще установите, че никак не е приятно да се пуши на тъмно, особено когато и цигарите не са приятни.

Коментар на психолога:

Когато човек си забранява да пуши, той само засилва психологическата си зависимост към никотина. В тъмното вие не виждате нито цигарата, нито нейния дим и процесът на пушене загубва голяма част от привлекателността си. Ето защо, когато си създадете условия, при които ви е неприятно да пушите, вие постепенно ще започнете да посягате все по-рядко и по-рядко към кутията с цигарите.

2. Спазвайте дистанция

Когато пушачът държи цигарата в ръка, мозъка му синтезира хормоните на удоволствието, наречени ендорфини. Опитайте се да прекратите този процес – или дръжте цигарата с пинсета, или пушете с плътни домакински ръкавици.

Коментар на психолога:

За пушача наистина са важни както тактилните, така и оралните усещания, които са обединени в едно. Нарушаването на динамичното равновесие между тях ще ви накара да не се наслаждавате чак толкова на никотина, който нахлува в организма ви.

3. По часовник

Повечето пушачи посягат към папиросите машинално, без даже да си дават сметка за това. И в края на деня с удивление установяват, че са изпушили цяла кутия. Преди да опитате този начин, анализирайте колко време можете да издържите, без да запалите. Да речем, че това е един час. Започнете да пушите по часовник, като за целта използвате например алармата на мобилния си. През няколко дни увеличавайте интервала с 20-30 минути. Тук е много важно да действате по начина, който е описан в листовките на повечето лекарства: “Ако сте пропуснали да вземете една доза, не вземайте допълнителна, а изчакайте да дойде време за следващата.” Тоест – ако телефонът ви звънне в метрото, ще се наложи да издържите до следващия сигнал на таймера.

Коментар на психолога: 

Избягвайте “провокационните” ситуации. Не ходете на места, където се събират пушачи, не позволявайте дори и на гостите ви да пушат във вашия дом. Измислете си ритуали, които да заместват паленето на цигара: 5 минути на балкона, игра на компютъра, преглед на едно видео в YouTube или каквото друго ви хрумне.

Източник: obekti.bg

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

 

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association