Ето как SpaceX планира да кацне на Марс през 2018 г.

Ето как SpaceX планира да кацне на Марс през 2018 г.

Човечеството отдавна е вперило взора си в Червената планета. Ние просто искаме да стигнем там, да се установим и да започнем да изграждаме невероятни човешки колонии, които ще ни помогнат да превъзмогнем ужасната съдба, която ни очаква на нашата собствена планета, пише Science Alert.

За щастие, въпросът как да достигнем до различните части на Слънчевата система вече не зависи само от NASA и Европейската космическа агенция (ESA). Частни компании, като SpaceX и Blue Origin, постигат невероятни успехи в това отношение. Те работят усилено не само върху технологиите, които ще ни позволят да излетим от нашата собствена планета, но и върху тези, благодарение на които ще се приземим успешно на земята.

Ако има едно нещо, което наистина пречи на нашите космически изследвания, то това са парите. За щастие ракетите за многократна употреба, като онази, която SpaceX приземи успешно за първи път през 2016 г. – могат да ни спестят доста разходи.

Ако можеш да изстреляш в Космоса товар след товар с помощта на една и съща ракета-носител, като Falcon 9, няма да ти се налага да пръскаш пари отново и отново, за да строиш нови всеки път (както правим в момента).

За да изведе програмата си за ракети за многократна употреба с една идея по-напред и да превърне достигането до Марс в изпълнима цел, SpaceX се опитва да комбинира технологията на своя космически кораб Dragon 2 с ракетата Falcon 9. Припомняме ви, че Dragon 2 отвежда хора до Международната космическа станция от 2012 г. насам.

Така се ражда идеята за Falcon Heavy – новата ракета, върху която SpaceX работи в момента. Именно с нея компанията се надява да откара огромно количество товар до Марс (става дума за разстояние от около 225 км, в зависимост от планетарните орбити) и обратно до 2018 г.

„Тази чудовищна ракета по същество представлява три Falcon 9, събрани на едно място. Благодарение на това тя ще може да откара 13 607 кг товар до Марс”, казват Business Insider в своето информативно видео по-долу.

Звучи страхотно, нали?

Е, нека не избързваме. Да, SpaceX успя успешно да приземи своите ракети на Земята. Но на Марс това ще бъде значително по-трудно. Все пак атмосферата на Червената планета е 1000 пъти по-тънка. Тук космическият апарат няма да може да бъде забавен с помощта на няколко обикновени парашута.

За щастие, има решение на проблема. Атмосферата на Марс все пак е достатъчно гъста, че да успее да генерира огромно количество топлина от търкането с космическия апарат. Ето защо той ще бъде оборудван с топлинен щит, който ще може да абсорбира до 1648 градуса по Целзий. По този начин няма да изгори, когато започне да навлиза в атмосферата.

Също така, гравитацията на Марс е едва 1/3 спрямо тази, с която сме свикнали на Земята. Космическият апарат обаче ще се движи към повърхността поне с 1600 км/ч. Тук на помощ ще дойдат два двигателя, които ще генерират тяга, равняваща се общо на 54 431 кг. Това би трябвало да доведе до меко и успешно вертикално кацане – досущ като картинката по-горе. Готино, нали?

Science Alert

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

Loading

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Tagged with:

Свързани новини

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association