Търсите техника?

dssale.com banner
Учени: Цикличното гладуване създава изцяло нова имунна система и лекува принципно нелечими болести

Учени: Цикличното гладуване създава изцяло нова имунна система и лекува принципно нелечими болести

Какво се случва, ако ключът към поддържането на жизнена имунна система е просто да не се храним в продължение на няколко дни два пъти годишно?

Учени-изследователи от Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис твърдят, че периодичното и продължително гладуване (да не се храним между два до четири последователни дни) не само защитава срещу поражения на имунната система, но и стимулира регенерацията – особено при пациенти със слаба и нарушена имунна система.

Валтер Лонго, професор по геронтология и биологични науки в колежа по геронтология USC Дейвис и директор на Институт по дълголетието USC, съпоставя ефектите на гладуването при мишки и хора, установявайки, че когато тези бозайници гладуват, броя на белите им кръвни клетки намалява. Резултатът – телата им „рециклират“ старите имунни клетки и така предизвикват производство на нови, които да ги заменят. Често – с течение на времето имунните клетки се износват и спират да функционират оптимално.

До скоро науката считаше, че не може да се направи много по въпроса с преодоляването на имунния дефицит, освен чрез процедурите със стволови клетки. Но това най-ново изследване показва, че периодичните цикли на гладуване задействат регенеративен “ключ” в тялото, променяйки сигналните пътища за хемопоетичните стволови клетки (ХСК), които генерират кръвта и имунитета. „Нямаше как да предположим, че гладуването може да има такъв забележителен ефект за стимулиране на регенерацията на база на стволови клетки на хемопоетичната система“, заявява Лонго.

„Когато гладувате, организмът се опитва да пести енергия, и едно от нещата, които може да направи, за да я спести, е да рециклира много от имунните клетки, които вече не са необходими, и особено тези, които са повредени и износени. Това, което започнахме да забелязваме в изследванията на хора и животни, е че броят на белите кръвни клетки намалява при продължително гладуване. А когато започнете отново да се храните, кръвните клетки се възстановяват. Така започнахме да се питаме: Добре де, откъде идват?“

Освен всичко друго, периодичното гладуване може да помогне за възстановяване на автоимунни нарушения, включително и тези, които са предизвикани от ваксини.

Докато изследването се фокусира основно върху пациенти на химиотерапия, чиито имунни системи буквално са опустошени от това смъртоносно, отровно лечение, резултатите от проучването се отнасят и за други – автоимунни заболявания. Чрез предизвикване на производството на нови, здрави имунни клетки, гладуването може да помогне на хора, страдащи от заболявания, които медицината е обявила за нелечими.

Оказва се, че продължителното гладуване принуждава организма да използва запасите от глюкоза, мазнини и кетони, както и голяма част от наличните бели кръвни клетки. Така на практика гладуването действа като детоксикация, изчиствайки старото и заменяйки го с новото. Изследователите твърдят, че реалниятрезултат е формиране на изцяло нова имунна система.

Цикличното гладуване спомага за понижаването на нивата на ензима РКА протеин киназа А, за който предишни изследвания доказаха, че укрепва регулирането на самовъзпроизвеждането и плурипотентността на стволовите клетки в допълнение към удължаване на дълголетието.

Периодичното гладуване помага също и за ограничаване нивата на хормона IGF-1, фактор на растежа, който се свързва с остаряването, прогресиране на тумори и риск от рак.

„РКА е ключов ген, който трябва да се изключи, за да могат стволовите клетки да преминат в регенеративен режим“, казва Лонго.

„Това позволява на стволовите клетки да започнат пролифериране (новообразуване) и възстановяване на цялата система на организма. А добрата новина е, че по време на гладуването тялото се освобождава от елементите на системата, които са повредени, стари, или неефективни. Ако започнете периодично гладуване и сте със силно повреден организъм от химиотерапия или стареене, цикличното гладуване буквално може да генерира изцяло нова имунна система“.

Източник: Изследване на USC

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

[Total: 0   Average: 0/5]

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Гласувайте за нас в Bgtop.net !

BGtop


Всички ремонти
sokche.com
starwatches.eu

Facebook User Timeline

Close
National CPR association