Търсите техника?

dssale.com banner
Откриха причината за изригването на Йелоустоунския супервулкан

Откриха причината за изригването на Йелоустоунския супервулкан

Учени от САЩ и Швейцария установиха с помощта на компютърен модел причината за появата и изригването на супервулкана под парка “Йелоустоун”, съобщи Лента.

Изводите им гласят, че под калдерата на относително малка дълбочина има мехур гореща магма, който е затиснат като в сандвич от по-студени магмени скали. Тази структура образува горещ мантиен поток, който прониква в земната кора.

Detail view of Grand Prismatic spring in Yellowstone NP, Wyoming, USA

През 2014-2015 г. стана ясно, че под Йелоустоунската калдера са скрити два мехура магма на дълбочина 4-14 км и 20-45 км. Учените създали термомеханичен модел, за да определят възможния произход на тези структури.

Били извършени десетки експерименти чрез използване на виртуална земна повърхност с размери 1000 км на 300 км. Моделът обхванал период от 7-8 милиона години. Геолозите се поинтересували от поведението на магмата над относително стабилната “опашка” на горещия мантиен поток, който се издига от ядрото на Земята към повърхността ѝ.

Steaming Morning Glory Pool in the Upper Geyser Basin. Yellowstone National Park. Wyoming. United States.

В други проучвания, посветени на изригвания на Йелоустоунския супервулкан, вниманието бе фокусирано върху изменения над променливата “шапка” на потока.

Експериментите се отличаваха един от друг по температурата на потока, плътността и състава на скалите в земната кора. Учени от Тексаския университет констатираха, че потокът действително захранва магмено огнище под Йелоустоунската калдера.
В компютърния модел образуването на потока започнало от мехура горещ материал с диаметър 160 км в най-широката му част. Потокът се издигнал към земната кора със скорост 4,7 сантиметра годишно.

Morning Glory Hot Spring, colored by thermophilic bacteria. Upper Geyser Basin, Yellowstone National Park

Учените успели да проследят как се разпределя разтопеният материал в мантията и кората на Земята 210 000 години и два и повече милиона години след образуването на потока.

Оказало се, че 250 000 години по-късно потокът започнал да прониква в земната кора, която впоследствие се разделила на две интрузивни зони. Едната била над границата на Мохоровичич, а другата – на дълбочина 7-15 км.

Седем милиона години по-късно земната кора се отместила на 150 км на югозапад и това довело до охлаждане на интрузивни скали и образуване на мехури магма, разположени един над друг.

Между тези огнища има преходна зона от по-студена магма. При това разтопени скали от горния мехур периодично излизат на повърхността. Изображението на сляганията съответствало на онова, при което температурата на мантийния поток превишава обкръжаващата го мантия със 175 градуса Целзий, а кората е с дебелина 80 км.

Резултатите от изследването са публикувани в Geophysical Research Letters.

Източник: БТА

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

[Total: 0   Average: 0/5]

Свързани новини

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Гласувайте за нас в Bgtop.net !

BGtop


Всички ремонти
sokche.com
starwatches.eu

Facebook User Timeline

Close
National CPR association