Търсите техника?

dssale.com banner
10 китайски обичаи, които са странни за чужденците

10 китайски обичаи, които са странни за чужденците

Всяка страна има своя култура и уникални обичаи, които е добре да имаме предвид. Ако сме наясно със социалния етикет на дадена страна, преди да я посетим, можем да си спестим някои шокиращи преживявания, пише Business Insider.

В Китай може да ви се стори странно, че оригването се смята за комплимент към готвача или, че може да ви откажат подаръка няколко пъти, преди да го приемат.

Ето няколко традиции, които е добре да познавате, преди да пътивате за Китай.

1. Пръчиците за хранене никога не се поставят изправени в купичката с ориз

Никога не оставяйте пръчиците прави в купичката, когато се храните. Това напомня ритуала, в който се принасят дарове за мъртвите. Също така, не дръжте клечките в ръцете си, докато жестикулирате.

2. Оригването се приема като знак за благодарност

В Китай оригването се приема като знак, че яденето ви е харесало и се смята за комплимент към готвача, затова не се изненадвайте, ако се случи по време на вечеря навън.

3. Чаят се долива постоянно

Домакините винаги следят чашите на гостите да не останат празни, а когато ги допълнят, гостът тупва леко по масата като израз на благодарност.

4. Подаръкът трябва да се откаже няколко пъти, преди да се приеме

Не се обиждайте, ако поднасяте подарък и откажат да го приемат – в Китай е традиция да отказваш подаръците, преди да ги приемеш. Понякога етикетът повелява дори да откажеш три пъти, макар че не винаги се спазва.

Като цяло се очаква да ви откажат учтиво в началото, дори да се радват на подаръка, и да го приемат след известно настояване от ваша страна.

5. Да сочиш с пръст може да се сметне за грубо

В някои райони около Тибет, Цзючжайгоу и места с тибетски жители, соченето с пръст може да се приеме като груб жест.

Вместо да използвате пръстите си, за да посочите даден човек или предмет, приетият жест е да посочите с цялата си длан, изпъната напред.

6. Нормално е да плюеш шумно на публично място

Да плюеш на публично място изобщо не е изненадващо. Правени са опити да се ограничи тази практика, но не се смята за просташко да плюеш, докато ходиш по улицата или в присъствието на други хора. Понякога се случва дори в градския транспорт или в затворени помещения.

7. Полицията може да използва гъски вместо кучета

На места като китайската провинция Синцзян, органите на реда използват опитомени гъски вместо кучета. Според китайските власти те имат силно зрение, силни са и могат да проявяват агресия, поради което се използват вместо кучета пазачи.

8. Комплиментите не трябва да се приемат с благодарност

Макар да изглежда странно да откажеш комплимент, в Китай традицията е комплиментите да се отхвърлят. Ако приемеш комплимент от самото начало, това е признак за прекомерна суетност.

9. Бакшишът може да се сметне за обида

На много места бакшишът е нещо обичайно, но в Китай се приема за излишно и може да се сметне за неучтиво. Бакшишите са нещо обичайно само при туристически обиколки или в хотелите.

10. Маските на плажа са нещо обичайно

Бледият тен в продължение на векове е бил предпочитан в китайската култура, но фейс-кините са сравнително нова тенденция по много от плажовете на страната. Създадена през 2004 г. , маската, която предпазва лицето от слънцето и от медузите, днес е популярна сред много жени в Китай.

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

[Total: 0   Average: 0/5]
Tagged with:

Свързани новини

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Гласувайте за нас в Bgtop.net !

BGtop


Всички ремонти
sokche.com
starwatches.eu

Facebook User Timeline

Close
National CPR association