Cicada 3301 – най-мистериозната интернет загадка въобще

Cicada 3301 – най-мистериозната интернет загадка въобще

Cicada 3301 e може би най-мистериозната от всички интернет мистерии. Всичко започва на 5 януари 2012 година, когато анонимен профил на 4chan публикува изображение с черен фон и бели букви. Съобщението гласи: “Здравейте. Ние търсим високо интелигентни индивиди. За да ги намерим, създадохме тест. В това изображение е скрито съобщение. Намерете го, а ние ще ви посочим пътя към намирането на нас самите. Нямаме търпение да се срещнем с малкото, които ще успеят да преминат през тази загадка. Успех. 3301”. Интернет пространството полудява в опитите си да намери скритото съобщение. В крайна сметка Джоел Ериксън, 34-годишен компютърен програмист от Швеция намира съобщението. Той знае, че това е пример за дигитална стеганография – начин за скриване на някакъв вид съобщение в пикселите на изображението. Ериксън декодира скритото послание, а онова, което открива е препратка към “Тиберий Клавдий Цезар” и низ от нищо незначещи букви.

Ериксън разбира, че това е система за кодиране, използвана от Юлий Цезар в неговите секретни кореспонденции. След това намира нов уеб адрес, който съдържа друга улика и така всичко продължава. В продължение на много време. Всяка загадка става все по-комплексна и трудна за решаване. Никой не знае дали все пак някой е успял да стигне до края на заешката дупка.

Месец след публикуването на първия пъзел е публикувано ново съобщение, в което се казва: “Здравейте. Най-накрая намерихме индивидите, които търсехме. С това нашето едномесечно приключение завършва. Засега.” Никой не знае дали наистина има победители и какво се е случило с тях. Според някои теории Cicada 3301 е метод за глобална шпионска организация, която търси изключително способни разбивачи на кодове с брилянтни умове. Други считат, че това е група от военни офицери, дипломати и академици, които не са доволни от света и търсят най-високо интелигентните умове от цял свят, с които да започнат работа по нов световен ред. До ден-днешен Cicada 3301 остава най-любопитната неразгадана мистерия в интернет пространството. Но най-зловещото нещо, с което тази Cicada 3301 е свързана е, че зад публикациите не стои просто някакво момче, живеещо с родителите си и скучаещо до болка, защото някои от задачите не са изисквали наличие на интернет. Част от загадките са били откриване на постери или знаци с ясно определени координати по света – Русия, Япония, Франция, Южна Корея, Полша и САЩ. Това може да означава само едно – че тази група е голяма, добре спонсорирана глобална организация. Всяка година те публикуват загадки и започва нова игра. Но никой никога не чува какво се случва с победителите.

Източник: Обекти

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

[Total: 0   Average: 0/5]

Свързани новини

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association