Рудниците на древните цивилизации

Рудниците на древните цивилизации

В рудниците на древните цивилизации били добивани от 1000 до 1200 тона медна руда от една шахта, при което общият добив на мед достигал 45 тона. За добиването на такива рекордни за времето си количества древните миньори използвали прости методи, които позволявали да се работи бързо и ефективно. Те палили огромни огньове върху богатите рудни жили. Нагрявали скалите до много висока температура, след което са ги заливали с вода. Скалите се разпуквали, след което древните миньори ги дотрошавали със специални инструменти, за да могат да извлекат медта. В дълбоките ями използвали смес, съдържаща оцет, за да ускоряват разбиването на скалите на слоеве и същевременно да отстранят дима от огньовете.

Част от загадката е как са успявали да достигат толкова високи температури при нагряването. Огнищата били разположени върху повърхността на скалите – най-студената им част. Независимо от силата на огъня, за разслояването и натрошаването на скалата на късове е било необходимо много време. Как праисторическите миньори са съумявали да поддържат такива високи температури и да насочват пламъка към почвата, е смущаващ въпрос, на който дори съвременната технология не може да отговори.

Но все още могат да се видят следите от някогашната технология. Добитите огромни масиви от медна руда, с тегло до 2,7 тона, а понякога и повече, били повдигани до нивото на терена чрез майсторски изработени дървени и каменни платформи. Тези платформи обикновено били сковавани от дялани греди, за да се оформят клетки, удобни за повдигане чрез лостове и клинове. Нагледен пример за мащабите на скалните находища в Древен Мичиган е скалният блок, наречен Онтонагон, с тегло 5 тона. В началото на XIX век той бил пренесен в института „Смитсън”.

В един от изкопите била открита подвижна платформа с изоставен върху нея шесттонен блок медна руда с дължина 3 метра, ширина 1 метър и дебелина 0,6 метра, с частично одялани издатини. Дали миньорите, обработвали тонове медна руда в Горен Мичиган, имат нещо общо с хората, които с подобни методи са повдигали каменните блокове на Великите пирамиди?

Може да звучи невероятно, но са открити хиляди инструменти, използвани от древните миньори. Още през 1840 г. само от една медна мина в Рокланд, Мичиган, са били извозени десет вагона с каменни чукове, останали от древните рудокопачи. В рудника Маккарго на северния бряг на остров Роял са намерени прецизно изработени чукове с общо тегло над 1000 тона. Ето какво твърди Рой У. Драйър, който изследвал древните медни рудници в средата на XX век:

Когато види тези инструменти, човек не може да остане безразличен и да не се възхити от съвършенството на изработката им, както и от невероятната им прилика със съвременните инструменти със същото предназначение. Това са древните прототипи на оръдията на труда, които използва нашата цивилизация. Остриетата на техните копия, секачи, стрели, ножове и брадви в по-голямата си част са оформени с безупречна симетрия, сякаш са изработени от най-добрите съвременни майстори, използващи последните постижения на модерните технологии.

Самите рудници не са просто ями в земята, а са снабдени със системи за промиване на отломките и отвеждането им по солидни траншеи, достигащи 150 метра дължина, които наподобяват съвременни напоителни мрежи. Ето какво казва Уилям П. Ф. Фъргюсън, един от първите и най-авторитетни експерти по древния рудодобив в Северна Америка: „Това е колосално дело, тъй като са изкопани хиляди кубични метри земя на значителна дълбочина. Не би било преувеличено да се каже, че са били отнети цели кубични километри от твърдата скала”.

Изкопите се разполагат върху площ с дължина 240 км по крайбрежието на Горното езеро, на територията на три окръга в щата Мичиган, както и на остров Роял, в зона с дължина 64 км. Ако се съберат всички минни изкопи от праисторическата епоха, ще се получи общ изкоп с дължина над 8 км, ширина 6 м и дълбочина 9 м. Но мините били изоставени също така внезапно, както се появили, около 1200 г. пр.Хр. Октав Дютампл, водещ авторитет в тази област, се удивлява:

Защо тези миньори са оставили сечивата си, сякаш са възнамерявали да продължат работата си на следващия ден, а са изчезнали мистериозно и никога повече не са се завърнали? В легендите на индианците не се говори за тези рудници, които са толкова изумителни, че заслужават да бъдат включени в историята на всяка култура. В преданията се споменава само за някаква бяла раса, съществувала много преди времето, за което си спомняли индианците.

Индианците, за които говори Дютампл, са от племето меномини, чиито древни корени са в Горен Мичиган. В техните предания се разказва за морските хора, бледолики моряци, пристигнали на големи групи, за да „наранят Майката Земя, като изкопаят нейните блестящи кости” – поетична алюзия за медта. Загадката около праисторическия рудодобив в Северна Америка се задълбочава, когато осъзнаем, че добитото количество медна руда може би е от порядъка на половин билион паунда. Според Дютампл: „Все още е мистерия къде е отишла цялата тази мед”. А ето какво казва доктор Джеймс П. Шерц, почетен професор към университета в Мадисън, Уисконсин:

Един от основните въпроси, на които все още няма отговор, е къде е изчезнала медта от Горното езеро? Цялата мед, открита в хълмовете, макар да е значително количество, представлява само нищожен процент от изкопаното. Подобен проблем съществува и при европейците. Откъде се е взела тяхната мед? Във времето от 3000 до 1000 г. пр.Хр. европейците търгуват оживено с мед, както днес ние търгуваме с петрола, защото медта движи тяхната икономика.

Шерц открива и друга страна на загадката. Бронзовата ера настъпила в Европа и Близкия изток, защото там започнала експлоатацията на оръжия и сечива от бронз. Те били по-твърди от оръдията от мед или камък, по-гъвкави и по-леки от каменните и по-дълго запазват остриетата си от медните. Но за да се получи бронз, медта трябвало да се отлива заедно с калай и цинк. При това колкото е по-голямо съдържанието на медта, толкова е по-високо качеството на оръжието или инструмента.

Древният свят обаче никога не е разполагал с достатъчно източници на висококачествена мед, способни да осигуряват масово производство на бронзови изделия със задоволително качество, които били необходими на всяко царство в цивилизования свят. В такъв случай откъде техните леяри и ковачи са намирали толкова голямо количество висококачествена мед – достатъчно за изработването на милиони копия, мечове, накрайници на тарани, секачи, длета, бургии, статуи, котли, олтари, обков на вратите на храмовете и безброй други предмети?

Има свидетелства, че мините в Горен Мичиган съвсем не са били подбрани случайно. Тук били не само най-големите в света находища на медна руда, но и един от главните източници за добив на калай – другата съществено важна съставка при производството на бронз.

Най-добрите дневни оферти!

Най-добрите дневни оферти!

[Total: 0   Average: 0/5]

Свързани новини

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook User Timeline

Close
National CPR association